לילה חוב
אורח החיים המודרני מאלץ אותנו לרוב לישון פחות מהרצוי לנו, ולצבור "חוב" שעות שינה. האם אפשר לחפות על זה? מומחה השינה אבי ברססט, מנהל "פורום השינה של ישראל" בפייסבוק ומנכ"ל הולנדיה, עם ידיעות מפתיעות בזכות מחקר בנושא השלמת שעות שינה
את זה ששינה איכותית בריאה וחיונית לנו, אנחנו כבר יודעים, וזה כולל גם את מספר שעות השינה המינימלי ללילה (הרצוי), ואת העובדה שמאחוריו, מדשדש המצוי – רובנו ישנים פחות שעות שינה מהמומלץ.
משלל נסיבות וסיבות, הקשורות לרוב לאורח החיים המודרני, אנחנו מאבדים שעות שינה. לילה אחד אנחנו ישנים שעה פחות מהרצוי, בלילה שאחריו עוד חצי שעה פחות, וכן הלאה, וכך אנחנו לכאורה צוברים "חוב" שינה לגוף. אבל איך זה עובד בעצם? האם ניתן להחזיר את ה"חוב" הזה לגוף?
לפעמים אנחנו אפילו לא יכולים לדעת שאנחנו ב"חוב", כי לא נרגיש עייפים. הגוף, אחרי שלב מסויים, פשוט מתרגל לשינה פחותה, וכתוצאה ממנה לירידה אוטומטית בכלל תפקודי הגוף, כולל תפקודי המוח.
לאחרונה, חוקרים ניסו לענות על השאלה המתבקשת – האם השלמת שעות שינה תפצה על "חוב" צבור? אחד המחקרים עקב אחרי כ-38,000 אנשים לאורך 13 שנה ובחן את הרגלי השינה שלהם בימי חול ובסופי שבוע. אלה שישנו 5 שעות (וצברו חוב) בכל יום בשבוע, היו בסיכון גבוה יותר לבריאותם מאלו שצברו חוב קטן יותר, אם בכלל, וישנו 6-7 שעות בכל יום בשבוע. אבל אלו חדשות ישנות.
אבל הנה חדשות: אלה שישנו פחות שעות בימי חול, אבל דאגו לישון יותר בסופי שבוע, הפחיתו מעט את ה"חוב" ואיתו את הסיכון הבריאותי בצורה משמעותית. וזו בסך הכל בשורה די משמחת – למרות שאני לא ממליץ להתמיד במודל כזה. אחת לתקופה, אני עוצם עין... עוד עולה מהמחקר כי "השלמת חוב" גדולה יותר בסופי שבוע, של 9 שעות שינה בלילה, לא נמצאה כמועילה יותר משינה של 7 שעות. "כל המרבה הרי זה משובח?" לא בטוח.
אם לסכם את המחקר, למרות האפשרות ל"השלמת חוב", עדיף, במידת האפשר, שלא להיגרר לשם מלכתחילה ולנסות לישון, כמומלץ, 7-8 שעות שינה בלילה. מעבר לזה, מדובר במחקר הראשון שנעשה בנושא "חוב" שעות שינה, ואולי צריך עוד אחד כדי לקבל תמונה יותר מדוייקת.
בינתיים, בלי קשר, תמשיכו להקפיד לישון טוב, בלי לצבור חובות.