11 יום של ערות?
האם חשבתם פעם מה קורה אם לא ישנים 11 יום ברציפות? מומחה השינה אבי ברססט, מנהל "פורום השינה של ישראל" בפייסבוק ומנכ"ל הולנדיה, על ניסוי מוזר בחוסר שינה קיצוני, על התוצאות - ולמה כבר הלילה תוודאו שאתם ישנים כהלכה?
לאחרונה, קראתי על שני נערים בני 17 מארה"ב שערכו ניסוי, בו אחד מהם נמנע משינה למשך 11 יום. הניסוי נערך לפני כמעט שישה עשורים, אבל פורסם בכל העולם ואפילו הגיע לספר השיאים של גינס. הנערים, רנדי גרדנר וברוס מקאליסטר, החליטו, כפרויקט מדעי לבית הספר, לבחון את השפעות חוסר השינה על הגוף והמוח. הניסוי נערך על רנדי, בפיקוח חוקר השינה ד"ר וויליאם סי. דמנט, לאחר שניסויים קודמים הסתיימו בפרנויות, חשדנות ובעיות נוספות.
כדי שרנדי יישאר ער, שיחקו איתו במשחקי ספורט פיזיים, מנעו ממנו לשכב, והרבו לשוחח איתו. היום הראשון עבר ללא בעיות חריגות, אבל מהיום השני הוא כבר התקשה לזהות אובייקטים במגע, ובשלישי סבל ממצבי רוח ירודים והתקשה להשלים משפטים.
מהיום הרביעי התוצאות החמירו. החלו הזיות מרובות ופגמים בזיכרון. בעוד תפקודי הגוף, באופן מפתיע, נותרו יחסית תקינים (הצליח לשחק פינג פונג), תפקודי המוח ירדו בהדרגה והתבטאו בדיבור איטי ולא רציף, החמרת הפגיעה בזיכרון ופרנויות.
ביום האחרון, רנדי כמעט ולא הצליח לתקשר ולענות על שאלות שלא חזרו עליהן פעמים רבות, מה שהקשה על סיום הבדיקות של יכולותיו המנטליות משום שלא זכר מה עשה לפני שניות בודדות. כשהתראיין כאדם מבוגר ב-2017, סיפר שהרגיש כאילו הוא חווה אלצהיימר שנוצר מחוסר שינה.
לאחר 11 ימים, שזה לא פחות מ-264 שעות בהן לא ישן, הועבר רנדי לבית חולים והלך לישון כשאלקטרודות מוצמדות לראשו וחוקרות את גלי המוח שלו. לדבריו, הוא זוכר שקם עצבני לאחר 14 שעות, אבל לא בצורה חריגה.
למעשה, מה שקרה באותם 11 ימים הוא שחלקים מהמוח של רנדי "נמנמו" זמנית כדי שיוכלו לשקם את עצמם לכשילך לישון שוב, וחלקים אחרים תפקדו בערות מלאה, מה שמסביר כנראה את העובדה שיצא במינימום נזקי גוף, ביחס לנזקי מוח. אותו "נמנום" של חלקי מוח נקרא בשפה המקצועית "שינה זעירה" (micro sleep), שזוהי בעצם שינה הנמשכת עד 30 שניות, והחווים אותה לא באמת מבחינים בה, גם כשהיא יכולה להתרחש בכל מקום, כולל בנהיגה, מה שהופך אותה למצב מסוכן.
מה אנחנו למדים מזה? חוץ מהמלצה נחושה ממש לא לנסות "ניסוי" כזה בבית, הוא דווקא הוכיח את חיוניות השינה לגופנו, ובעיקר למוחנו.
שמרו על עצמכם ועל המוח שלכם צלולים, וספקו לעצמכם את השינה שאתם ראויים לה. 7-8 שעות מדי לילה טוב.