מחקר מהחלומות

מחקר חדש מצא שיש קשר ישיר בין איכות השינה שלנו והחלומות שאנו חולמים, לבין צלילים מסוימים – הכל בהקשר לחוויות שלנו. מומחה השינה אבי ברססט, מנהל "פורום השינה של ישראל" בפייסבוק ומנכ"ל הולנדיה, על מחקר שאולי בזכותו נחלום טוב יותר בעתיד

מחקר מהחלומות
מחקר מהחלומות מאמר

מוזיקה וצלילים כבר נמצאו כמסייעים לנו לשינה איכותית יותר במקרים רבים. אפילו סיפרתי לכם בזמנו על מחקר שמצא את סוגי המוזיקה המוצלחים ביותר לפני השינה, בפרט אמנים מסוימים. לא במפתיע, נערך מחקר נוסף לאחרונה – אמנם על 36 מטופלים בלבד, שדיווחו ששני טיפולים מסוימים ופשוטים מורידים משמעותית את תדירות הרגשות השליליים בחלומות של הסובלים משינה קלה.

וכשהחוקרים מדברים על רגשות שליליים בחלום, הם גם מקשרים אותם לאיכות שינה ירודה ובעיות בריאותיות שונות עם השפעה שלילית על איכות השינה שלנו. מחקרים קודמים שבהם נעזרו בעת המחקר החדש אף מראים עלייה בנדבקים בנגיף הקורונה העולמי אצל הסובלים משינה קלה.

התרגיל שבוצע במחקר התחלק ל-2. תחילה, החוקרים ביקשו מהמשתתפים לדבר באופן חיובי על חלומות בעלי רגשות שליליים שכיחים שחוו, ואחריהם לספר ולהשמיע צלילים הקשורים לחוויות ולרגשות חיוביים עבורם. באמצעות התרגיל, החוקרים ניסו למצוא ולהוכיח קיומו של קשר בין הרגשות שאנו חווים בחלומות לביטוי שלהם בזמן שאנחנו ערים. לפי ד"ר פרוגמברוס – פסיכיאטר מטעם אוניברסיטת ז'נבה בשוויץ הנמנה עם צוות החוקרים, מציאת אותו קשר ישיר בעקבות המחקר הביאה להבנה שניתן לשאוף ולעזור לאנשים החווים יותר רגשות שליליים בשינה באמצעות יצירת מניפולציה חיובית על הרגש לפני ההירדמות והחלום.

אז כן, טיפול כזה יכול להיות מאתגר, וחלקו הראשון של התרגיל – שכתוב החלומות השליליים באופן חיובי, נמצא כיעיל בעיקר כשבוצע באופן סדרתי, אך לא על כל הנחקרים. חלקו השני של התרגיל, השמעת הצלילים, נתמך במחקר מוקדם יותר בו התגלה שהשמעת צלילים הקשורים לחוויות חיוביות יגבירו את הגירוי לזיכרון זה ולפני השינה יעברו גם לחלומות.

במהלך המחקר, מחצית הנחקרים קיבלו את שני חלקי התרגיל בעוד החצי השני קיבלו רק לשכתב את החוויות השליליות בחלומות באופן חיובי, ללא חשיפה לצליל. לאורך חודשי המחקר, שתי הקבוצות זכו לחוות ירידה בחלומות עם חוויה שלילית, אך הקבוצה שקיבלה את שני חלקי התרגול – שכתוב באופן חיובי וקישור חוויה חיובית לצליל, חוותה אף פחות רגשות שליליים בחלומות מזו שקיבלה רק את חלק השכתוב. יותר מזה – נרשמה אצל הקבוצה הזו אפילו עלייה בחלומות שבהם הופיעו בעיקר רגשות חיוביים.

בזכות תוצאות המחקר, עובדים כיום על טיפול המשלב את שני התרגילים ובתקווה שבקרוב מאוד יעזור לכולנו להרגיש טוב גם בחלומות.

עד אז, המשך שינה נעימה ושקטה.

מחקר מהחלומות מאמר הולנדיה