שינה בצוותא

בשנים האחרונות, בטרנד של "חזרה למקורות", הורים רבים משכיבים את התינוק לישון איתם במיטתם. מומחה השינה אבי ברססט, מנהל "פורום השינה של ישראל" בפייסבוק ומנכ"ל הולנדיה, על שינה משותפת, למה היא מומלצת ולמה לא? הכל בספרו החדש: "ילדים, עכשיו לישון!"

שינה בצוותא
שינה בצוותא פורום שינה

בשנים האחרונות, משפחות רבות מאמצות הרגל שינת הורים ותינוק משותפת, מנהג שהיה מקובל מאוד בעבר הרחוק. כמו בתחומים רבים בחיינו, גם הקאמבק שלו הוא ניסיון "חזרה למקורות", המאפיין את העידן המודרני במערב, בו משפחות מבלות יחד הרבה פחות מבעבר, בשל אורח חיים תובעני.

הורים שתומכים ברעיון, רואים בו פיצוי על זמן משותף שאבד בגלל נסיבות החיים, תוך החזרת ערך המשפחה למקום גבוה יותר בטבלת הערכים, בקריצה נוסטלגית – "משפחה כמו פעם". מבחינת התומכים, יכולות להיות סיבות נוספות למהלך, כגון הקלה על טקס ההשכבה או הפחתת החרדה ההורית שיקרה לתינוק משהו בלילה.

בספר "עיקרון הרצף" של ג'יין לידולף, היא טוענת שמגע תמידי בין תינוק לאם משפר את התפתחותו. "הורות היא הרבה יותר ממשרה מלאה", אומר ד"ר ויליאם סירס, רופא ילדים אמריקאי ומחבר הספר "הורים גם בלילה". לדבריו, תינוק שישן עם הוריו במיטה – ישן יותר טוב, ועם פחות סיוטים. לידולף וסירס סבורים שתינוקות זקוקים למגע ולריח האם באופן תמידי בשלבי חייהם הראשונים, וככל שיקבלו יותר מהם, יפתחו ביטחון בעצמם ובסביבתם.

המתנגדים ללינה המשותפת טוענים שלהיות בטייטל "הורים" 24/7, עלול למחוק את זהותם כאינדיבידואלים, ונשקפת סכנה אמיתית לפרטיות שלהם, כפרטים או כבני זוג. לטענתם, אפשר למלא את צרכי התינוק בלי לבטל את צרכי ההורים.

בנוסף, טוענים המתנגדים שהורים עייפים מאוד שמשכיבים את התינוק יחד איתם, יכולים לפגוע בשעות השינה שלו, ולכל החגיגה נוספת סכנת חנק. כשמדובר בילדים גדולים יותר, בגילאי גמילה מחיתולים, יש כמובן סכנות ובעיות נוספות – כאלו שמצריכות החלפת מצעים.

לסיכום, כמו בכל נושא מורכב, אין נכון ולא נכון. אתם כהורים, יכולים להחליט נוכח היתרונות והחסרונות, אם מתאים לכם לישון עם הקטנצ'יק או פחות.

למשפחות שהחליטו ללכת על זה, חשוב לשמור על בטיחות התינוק: להיות ערים לסכנות מחיצה וחנק, נפילה מהתגלגלות מתוך שינה, או היחנקות מיניקה מתוך שינה. מומלץ גם להגביל את משך הלינה המשותפת ולהצטייד במיטת תינוק שתהיה ליד מיטת ההורים, אחרת זה עלול ליצור אצל הילד תלות. המעבר לחדר הפרטי יצטרך להתבצע בהדרגה – ראשית במיטת תינוק/עריסה בחדר ההורים, ובהמשך להעבירו לחדר נפרד.

עדיין מתלבטים? תוכלו לקרוא לעומק בספרי החדש. חפשו בגוגל "ילדים, עכשיו לישון!"

שינה בצוותא פורום שינה אבי ברססט